HOME

NIEUWS

FOTO'S 2010

AGENDA

SPELREGELS

HISTORIE

GASTENBOEK

GOTLAND

CONTACT

LINKS

SPEL

LADDERCOMPETITIE

 
KUBB AMSTERDAM
(een korte geschiedenis van)
 
 
Tijdens een gesprek aan de koffietafel over Vikingen wordt er voorgesteld om een vriend te bezoeken, die meer weet van de Vikingen. Deze vriend woont in Westerland op Wieringen en op een goede dag, ergens in oktober 2001, reizen we met z'n vieren af.
Wieringen is een voormalig waddeneiland in de kop van Noord Holland. Het karakter van een eiland is goed terug te zien in het
landschap.
Na een eerst kennismaking wordt er voorgesteld om met z'n allen een spel te spelen. Dit spel nu is het KUBB-spel, zoals dat eeuwen geleden door de Vikingen gespeeld werd. Dat dit spel van vroeger uit nog bekend is op Wieringen hoeft niet vreemd te heten, aangezien recente bodemschatten er op duiden dat de Vikingen het eiland reeds in de oudheid bewoonden.
Het spel wordt gespeeld tussen twee teams op een veld van vier bij zesof vijf bij acht meter. Er zijn varianten in het spel mogelijk. In het kort komt het er op neer om in een aantal beurten (de hele goeden kunnen het in één beurt) met zes werpstokken in onderhandse worp vijf klossen (KUBB's) plus een koning (KUNG) om te mikken.De kubbs staan op de achterlijn en de koning in het midden opgesteld. Na een beurt liggen de stokken bij de tegenpartij, die op hun beurt de vijf kubbs van het eerste team om moeten werpen. Daartoe dienen zij eerst de omgeworpen kubbs vanaf hun kant in de speelhelft van het eerste team te werpen en deze op voorhand te raken, voor zij op de kubbs vanteam één mogen werpen.
Op dit punt wordt het spel tactisch en kunnen de varianten toegepast worden. Aldus hebben wij gespeeld en zijn enthousiast geraakt voor dit historische spel.
In het algemeen wordt KUBB op een grasveld gespeeld, maar ook op zand of in de sneeuw. Het lag dus voor de hand om éénmaal terug in Amsterdam te gaan spelen in het park. Zo gezegd, zo gedaan. Een eerste KUBB-setje was snel aangeschaft en al gauw waren er genoeg gegadigden om een paar leuke partijtjes te spelen, op zondagen in het park. Het idee voor een vereniging begon daarmee een eerste gestalte aan te nemen en al naar een paar weken hebben we Wieringen op hun eigen terrein uitgedaagd voor een vriendschappelijk toernooi. Op 18 november 2001 was het zo ver. De lokatie was een voortreffelijk grasland aan het Lutjestrand te Westerland op Wieringen en mede dankzij het milde najaarsweer werd het een genoegelijk festijn, voor herhaling vatbaar.
Nog geen maand later is die herhaling er ook gekomen. op 9 december speelden wij thuis. Inmiddels waren de spelregels meer aangescherpt naar de regels zoals die tijdens de wereldkampioenschappen op Gotland (Zweden) gehanteerd worden.
Ons streven is dan ook om aan deze kampioenschappen deel te gaan nemen.
Ook deze thuiswedstrijd, die in het Sarphatiepark gehouden werd, was ondanks het koude weer een groot succes. De borrel op het veld en de barbeque achteraf misten wat gezelligheid betreft hun uitwerking niet. Tijd dus om een vereniging op te richten? Zaterdag 15 december 2001 is hier over vergaderd en middels een akte van oprichting is vereniging Kubb-Amsterdam ontstaan. Op 17 juni 2002 zij de statuten gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.
 
 
 
[NIEUWS] [AGENDA ] [SPELREGELS] [HISTORIE] [GASTENBOEK] [CONTACT] [LINKS] [FOTOGALERIJ] [FOTO'S 2008] [NK/ WK 2007 FOTO'S] [BK 2007 FOTO'S] [OKA 2007 FOTO'S]